Türkiye’nin Yemcisi Matlı, Türkiye’nin Yumurtacısı Olmaya Soyundu

Tarımda yarım asırlık tecrübeden

yılda 500 milyon yumurta

Türkiye’nin önde gelen yem üreticisi Matlı Gıda Grubu, 2010 yılında Burdan Yumurta markası ile yumurta piyasasına da girdi. Yılda 500 milyon adet yumurta üreten Matlı Gıda Grubu’nun hedefi 2013 yılı sonunda kadar yılda 770 milyon, 2015’te yılda 1 milyar, 2020’de ise yılda 2 milyar adet yumurta üretmek. 

Matlı Gıda Grubu 2012 yılında toplam 398 milyon TL ciro elde etti. Bu ciroda yem 300 milyon TL ile ilk sırayı alırken onu 50 milyon TL ile yumurta, 48 milyon TL ile de hammadde ticareti ve tarımsal üretim izledi. 

Türkiye’nin önde gelen yem üreticisi Matlı Gıda Grubu, tarımdaki yarım asırlık tecrübesini yumurta üretimine aktardı. 2010 yılında Burdan Yumurta markası ile yumurta piyasasına giren ve yılda 500 milyon adet yumurta üreten Matlı Gıda Grubu’nun hedefi 2013 yılı sonunda kadar yılda 770 milyon, 2015’te yılda 1 milyar, 2020’de ise yılda 2 milyar adet yumurta üretmek.

Matlı Gıda Grubu’nun Nisan 2010’dan bu yana “Burdan Yumurta” markası ile üretim yapan tesisleri, Bursa’nın Karacabey ilçesinde. Üst düzey üretim teknolojileri ve biogüvenlik tedbirleri ile toplam 300 bin metrekare arazi üzerinde kurulan modern tesislerde, 12 kümeste günde 1 milyon 200 bin adet, yılda yaklaşık 500 milyon adet yumurta üretiliyor. 2013 yılı sonuna kadar iki kümes daha eklenecek olan tesisler böylelikle günlük 2 milyon 100 bin adet yumurta üretim kapasitesine ulaşacak. Nihai hedef ise 2015’de yılda 1 milyar adet, 2020’de de yılda 2 milyar adet yumurta üretmek.

Burdan Yumurta Irak pazarına da ihraç ediliyor. İhracat tutarı 14 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Burdan Yumurta daha önce İran ve Türkmenistan’a da ihraç edilmişti. Genel olarak üretimin yüzde 40’ı ihracata gidiyor. 2013 yılının ikinci yarısında Gaziantep’te yeni bir yem fabrikasını faaliyete geçirecek olan Matlı Gıda Grubu, bu tesis devreye girdikten hemen sonra yanına ikinci yumurta üretim tesisini kuracak. En geç 2014 yılında devreye girmesi planlanan ikinci yumurta üretim tesisi, tamamen Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler’e ihracata dönük üretim yapacak.

Mis gibi yumurta

Yem üretiminde iddiasını kanıtlamış olan Matlı Gıda Grubu, yumurta üretiminde de iddialı. Genel yaklaşımın aksine hayvansal değil tamamen ve sadece bitkisel kaynaklı yemlerle beslenen tavuklardan elde edilen doğal, taze, temiz ve lezzetli Burdan Yumurtalar herhangi bir katkı maddesi içermiyor.

Burdan Yumurta’nın çok önemli bir özelliği de şu. Bitkisel kaynaklı yemlerle beslenen tavukların yumurtalarında, hayvansal protein içerikli yemlerle beslenen tavukların yumurtalarında rastlanabilen hoş olmayan kokuya kesinlikle rastlanmıyor.

Burdan Yumurta tesislerinde yumurtalar üretimden pakete girinceye kadar 38 ayrı denetim noktasından geçiriliyor. Böylelikle Burdan Yumurta ambalajında tek bir kirli ya da büyüklük açısından birbirinden farklı yumurta bulunmuyor.

Burdan Yumurta tesisleri, Türkiye’nin ilk ve tek “global gıda güvenliği standardı” BRC (British Retail Consortium) belgesine sahip. Burdan Yumurtaların ayrıca TSE ve Diyanet’ten onaylı “helal” sertifikası da  bulunuyor.

Tarımsal üretimde yarım asır

Matlı Gıda Grubu’nun öyküsü, kurucusu Ömer Matlı’nın 1965 yılında Bursa’nın Karacabey ilçesinde soğan ticareti yapmasıyla başladı. 1986 yılında hayvan yemi üretimi için yatırım kararı alan gurup, 1988’de Karacabey’deki ilk yek fabrikasında ilk büyükbaş hayvan yemi üretimini gerçekleştirdi.

Matlı Gıda Grubu bugün Karacabey’in yanı sıra Konya, Çorlu (Tekirdağ) ve Turgutlu’daki (Manisa) tesislerinde büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yemi üretiyor. Grup 2012 yılı itibariyle dört fabrikasında yılda toplam 920 bin ton yem üretim kapasitesine sahip. Turgutlu tesisi, yıllık 300 bin ton üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en yüksek kapasiteli yem üretim tesisi. 2013 yılının ilk yarısında Samsun, ikinci yarısında ise Gaziantep yem fabrikaları faaliyete geçtikten sonra grubun yıllık yem üretim kapasitesi altı fabrikada toplam 1 milyon 320 bin tona çıkacak.

Türkiye’nin yemcisi

Matlı Gıda Grubu yem sektöründe neredeyse kişiye özel üretim gerçekleştiriyor. Yetiştiricinin kaba yem kaynaklarına, yetiştiricinin hayvanı besleme alışkanlığı ve özelliğine ve bölgesel beslenme özelliklerine göre yem üretiliyor ki bu sektöre Matlı Gıda Grubu’nun getirdiği bir yaklaşım. Yine süt ve döl verimini artıran özel yemler de sektöre Matlı Gıda Grubu’nun sunduğu ürünler.

Matlı Gıda Grubu 2013 itibariyle Türkiye’nin beş coğrafi bölgesinde (Güney Marmara, Trakya, Orta Anadolu, Ege, Karadeniz) aynı anda faaliyet gösterir ve ürettiği yemleri pazarlar hale gelecek. 2012 yılında 508 bin ton yem üreten, kendi yumurta üretimi için kullandığı 45 bin ton kanatlı yemi ayrıldığında yine 2012 yılında 463 bin ton yem satan Matlı Gıda Grubu’nun hedefi, 2015’te 1 milyon ton, 2020’de de 2 milyon ton yem üreterek “Türkiye’nin yemcisi” olmak.

Türkiye’nin en büyük 276. sanayi kuruluşu

Matlı Gıda Grubu halen yem üretimi, gıda üretimi, tam yağlı soya üretimi, mısır kurutma ve hammadde ticareti alanlarında faaliyet gösteriyor. Grubun ana şirketi Matlı A.Ş., İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl gerçekleştirilen “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasında, üretimden satışlar tutarına göre yapılan sıralamada 2011 yılı verilerine göre, 283 milyon 563 bin liralık net üretimden satış ile 276’ncı sırada yer aldı. Matlı A.Ş., bu listeye giren 33 Bursa şirketi arasında da 13’üncü sırada bulunuyor.

550 çalışan 398 milyon TL ciro

Matlı Gıda Grubu’nda 550 kişi istihdam ediliyor. Grubun yem bayilerinin sayısı ise 400. Öte yandan Matlı Gıda Grubu yaklaşık 2 bin tedarikçi ile ticaret yapıyor.

Matlı Gıda Grubu 2012 yılında toplam 398 milyon TL ciro elde etti. 2011 yılına göre yüzde 40 artışı ifade eden bu ciroda yem 300 milyon TL ile ilk sırayı alırken onu 50 milyon TL ile yumurta, 48 milyon TL ile de hammadde ticareti ve tarımsal üretim izledi.

Üniversite ile ar-ge işbirliği

Matlı Gıda Grubu ar-ge’ye büyük önem veriyor. Bu amaçla Uludağ Üniversite ile imzalanan protokol çerçevesinde üniversitenin Veteriner Fakültesi’nin desteği ile ar-ge faaliyetleri sürdürüyor.

Bu faaliyetler, grubun kurucusunun adını taşıyan Ömer Matlı Akademi’de ve ona bağlı Hayvansal Üretim Eğitim ve Araştırma Merkezi ile Eğitim Çiftliği’nde yürütülüyor. Bu merkezde geliştirilen daha verimli, daha yüksek enerjili, daha iyi besleyen ve daha çok süt verimi sağlayan sığır yemleri önce eğitim çiftliğindeki hayvanlar üzerinde deneniyor, bilahare yetiştiricinin kullanımına sunuluyor.

Eğitim çiftliğinde, 110 tane koyun 187’si sağmal olmak üzere 525 sığır bulunuyor. Süt sığırlarından günde 6 ton süt elde ediliyor. Eğitim çiftliğindeki süt sığırlarının günlük ortalama süt verimi 33,7 litre ki bu yüksek verimde ar-ge merkezinde geliştirilen yemlerin doğrudan katkısı var.

Hayvancılık Akademisi

Matlı Gıda Grubu 2013 yılı başında önemli bir adım daha attı. Sanal dünyanın “Hayvancılık Akademisi”, www.hayvancilikakademisi.com adresinde yayın hayatına başladı. Hayvancılık Akademisi, bir sosyal sorumluluk projesi olarak, Matlı Gıda Grubu bünyesindeki Ömer Matlı Akademi tarafından destekleniyor. Türkiye’den ve Dünya’dan en son, en taze hayvancılık haberlerine yer verilen sitede konuyla ilgili alanındaki akademisyenlerin görüş ve yazıları yayınlanıyor, hayvan yetiştiricileri de en çok ihtiyaç duydukları bilgilere bu siteden kolaylıkla ulaşabiliyor.