Basın Mensuplarından Burdan Yumurta’ya Tam Not

-TÜRKİYE’NİN EN MODERN YUMURTA TESİSİ MEDYA MENSUPLARINI AĞIRLADI.

– BURDAN, 2020’DE YILDA 2 MİLYAR YUMURTA ÜRETECEK.

– TÜRKİYE’DEKİ İLK VE TEK BRC BELGESİNE SAHİP TESİSTE YUMURTALAR 38 AYRI NOKTADA DENETLENİYOR.

Türkiye’nin kanatlı ürünlerini dünya pazarında tanıtmak, yeni pazarlar yaratmak ve ihracatı artırmak amacıyla Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altında kurulan Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu’nun  (KTG) organizasyonuyla Bursa’ya gelen  basın mensupları, Matlı Gıda Grubu’na ait Karacabey’deki Burdan Yumurta tesislerini ziyaret ettiler.

Türkiye’nin protein ihtiyacını karşılayan gıda grubu olma yolunda hızla ilerleyen Matlı Grubu’nun yumurta tesislerini yetkililer eşliğinde gezen basın mensupları, son teknolojinin kullanıldığı yatırımı incelediler.

HEDEF 2015’DE 1, 2020’DE 2 MİLYAR YUMURTA…

Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı Şahin Aydemir’in de bulunduğu ziyarette basın mensuplarına, Matlı Gıda Grubu’nun Nisan 2010 yılından itibaren Burdan Yumurta markası ile yumurta üretimine başladığını ifade eden Matlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, “Matlı Grubu’nun kurucusu Ömer Matlı’nın köyü Canbaz’da üst düzey üretim teknolojileri ve biogüvenlik tedbirleri ile toplam 300 bin metrekare arazi üzerinde kurulan bu modern tesislerde, 12 kümeste günde 1 milyon 540 bin adet, yılda ise yaklaşık 555 milyon adet yumurta üretiliyor. 2014 yılının ilk yarısında devreye girecek olan yeni kümesler ile birlikte günlük 2 milyon 156 bin adet yumurta üretim kapasitesine ulaşmayı amaçlıyoruz. Burdan Yumurta olarak, nihai hedefimiz ise 2015’de yılda 1 milyar adet, 2020’de de yılda 2 milyar adet yumurta üretmektir” dedi.

2013’DE 28 MİLYON TL’LİK İHRACAT…

Burdan Yumurta’nın ihracatta da önemli bir aktör olduğunu dile getiren Özer Matlı, “İran ve Türkmenistan pazarları ile başlayan ve 2013 yılında 28 milyon TL düzeyinde gerçekleşen Burdan Yumurta’nın ihracatı, bugün Irak, Umman ve Azerbaycan pazarları ile daha çok ülkeye açılıyor” şeklinde konuştu.

ÜRETİMDEN PAKETE KADAR 38 AYRI DENETİM…

Burdan markalı yumurtaların tamamen bitkisel kaynaklı beslenen tavuklardan elde edildiğini belirten Matlı, “Sadece bitkisel kaynaklı yemlerle beslenen tavuklardan elde edilen doğal, taze, temiz ve lezzetli Burdan Yumurtaları, herhangi bir katkı maddesi içermiyor. Burdan Yumurta tesislerinde yumurtalar üretimden pakete girinceye kadar 38 ayrı denetim noktasından geçiriliyor. Böylelikle Burdan Yumurta ambalajında tek bir kirli ya da büyüklük açısından birbirinden farklı yumurta bulunmuyor. Burdan Yumurta tesisleri, Türkiye’nin ilk ve tek ‘global gıda güvenliği standardı’ BRC (British Retail Consortium) belgesine sahip. Burdan Yumurtaların ayrıca TSE ve Diyanet’ten onaylı helal sertifikası da bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

MATLI, TÜRKİYE’NİN 248. SANAYİ KURULUŞU

Matlı Gıda Grubu’nun halen yem üretimi, gıda üretimi, tam yağlı soya üretimi, mısır kurutma ve hammadde ticareti alanlarında faaliyet gösterdiğini dile getiren Özer Matlı, “Matlı Grubu’nun ana şirketi Matlı A.Ş., İSO’nun ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırmasında, 2012 yılı verilerine göre 248’inci sırada yer alıyor. Matlı Gıda Grubu’nda 600 kişi istihdam edilirken, grubun yem bayilerinin sayısı ise 400’dür. Öte yandan Matlı Gıda Grubu yaklaşık 2 bin tedarikçi ile ticaret yapıyor. 2013 yılında toplam 498 milyon TL ciro elde eden Matlı Gıda Grubu, 2012 yılına göre yüzde 25 artış göstermiştir. Bu 498 milyon TL’lik ciroda yem 354 milyon TL ile ilk sırayı alırken, onu 95 milyon TL ile yumurta, 46 milyon TL ile hammadde ticareti ve 2,8 milyon TL. ile de süt üretimi izlemiştir” şeklinde konuştu.

Matlı Gıda Grubu bugün Karacabey’in yanı sıra Konya, Çorlu (Tekirdağ), Turgutlu (Manisa) ve Samsun tesislerinde büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yemi ürettiğine de vurgu yapan Matlı,  “Grup 2013 yılı itibariyle beş fabrikasında yılda toplam 1 milyon 120 bin ton yem üretim kapasitesine ulaşmış olup, 2014 Ocak ayı sonunda Gaziantep yem fabrikasının faaliyete geçmesiyle birlikte yıllık yem üretim kapasitesi altı fabrikada toplam 1 milyon 320 bin tona çıkmıştır” dedi.

TÜRKİYE’NİN YEMCİSİ

Matlı Gıda Grubu’nun 2014 yılı itibariyle Türkiye’nin altı coğrafi bölgesinde aynı anda faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Özer Matlı, 2013 yılında 553 bin ton yem satan Matlı Gıda Grubu’nun hedefini, 2015’te 1 milyon ton, 2020’de de 2 milyon ton yem üreterek “Türkiye’nin yemcisi” olmak olarak ifade etti.

MİRAS HUKUKU SORUNU

Tarım ve hayvancılık sektörünün iki temel sıkıntısının bulunduğunu sözlerine ekleyen Matlı, “Bunlardan ilki miras hukuku nedeniyle tarım alanlarının küçülmesi, diğeri de tarımsal üretimi tehdit eden çevresel koşullardır. Bunlar çözülemediği sürece sorunları konuşmaya devam ederiz” dedi. Konuşmasında Türkiye’nin su fakiri olduğunu, bu yıl kuraklığın da üretimi tehdit ettiğini ifade eden Matlı, “Sağlıklı ve izlenebilirliği olan üretim önceliğimiz olmalı” diye konuştu.