Matlı, 2020’de Yıllık 2 Milyar Adet Yumurta Üretecek

  Matlı Gıda Grubu, bu yılın sonuna kadar üretimini 2 milyon 156 bin adede çıkaracak. Firma 2020’de ise yılda 2 milyar adet yumurta üretme hedefinde. Türkiye yem sektörünün önemli aktörleri arasında gösterilen Matlı Grubu, halen altı fabrikasında yılda 1 milyon 320 bin ton hayvan yemi üretim kapasitesine sahip. Firma, 2010 yılında başladığı yumurta üretiminde de iddiasını koruyor. Matlı Gıda Grubu, Burdan Yumurta markası ile günde 1 milyon 750 bin yumurta üretiyor. Günlük yumurta üretimini bu yılın sonuna kadar 2 milyon 156 bin adede çıkaracak olan grubun hedefi 2015’te yılda 1 milyar adet, 2020’de ise yılda 2 milyar adet yumurta üretmek.

        Matlı Gıda Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, hedeflerinin orta vadede beyaz et ve kırmızı et ile süt ve süt ürünleri üretimine de başlayarak Türkiye’nin protein ihtiyacını karşılayan bir gıda grubuna dönüşmek olduğunu söyledi. Matlı, “Matlı Gıda Grubu hem hayvanları hem de insanları besleyerek, Türkiye’de besin zincirinin en güçlü halkası haline gelecek dedi. Matlı Gıda Grubu’nun 600 kişiye istihdam sağlarken 2 bin tedarikçi ile çalıştığını belirten Özer Matlı, geçen yıl 498 milyon TL ciro elde ettiklerini, bunun 354 milyon TL’sinin yem, 95 milyon TL’sinin yumurta, 2.8 milyon TL’sinin de süt üretimi olduğunu, 46 milyon TL’lik de hammadde ticareti yaptıklarını anlattı.

        2010 yılından bu yana Burdan Yumurta markası ile pazarda yer aldıklarını hatırlatan Özer Matlı, Canbaz Köyünde üst düzey üretim teknolojileri ve biogüvenlik tedbirleri üe toplam 300 bin metrekare arazi üzerinde üretim yaptıklarını anlattı. Matlı, yumurta tesisleri ile ilgili şu bilgileri verdi: “Kümeslerimize ilave bir paketleme ve ambalajlamayla ilgili bin metrekarelik depo yatırımı yapıldı. Bu yılbaşı itibarıyla 13’ü aktif, biri de bitmek üzere olan 14 kümes var. Canlı hayvan varlığı olarak 2 milyon 50 bin kapasiteye ulaşmış durumdayız. Günlük 1 milyon 750 bin yumurta üretimi yapılıyor. 2013 yılında yumurtada yüzde 80 büyümemiz var. Bu yılın ilk yarısında devreye girecek yeni kümesler ile birlikte günlük 2 milyon 156 bin adet yumurta üretim kapasitesine ulaşacağız. Nihai hedefimiz ise 2015’de yılda 1 milyar adet, 2020’de de yılda 2 milyar adet yumurta üretmek.” Burdan Yumurta’nm ihracatta da önemli bir aktör olduğuna değinen Özer Matlı, “İran ve Türkmenistan pazarları ile başlayan ve 2013 yılında 28 milyon TL düzeyinde gerçekleşen Burdan Yumurta ihracatı, bugün Irak, Umman ve Azerbaycan pazarları ile sürüyor. 2013’te yumurta ihracatı toplam yumurta üretiminin yüzde 40’ı oldu. Aylık 2 milyon dolarlık yumurta ihracatı planlıyoruz” açıklamasını yaptı. Süt ve yumurtayla ilgili Ege Bölgesi ve Gaziantep’te yatırımlarının süreceğini kaydeden Özer Matlı, bayii kanalı ile Ankara ve Karadeniz hattında, Trakya ve Marmara Bölgesi’nin tamamına ulaştıklarını, Carrefour, Kipa ve Şok başta olmak üzere ulusal marketlerde de yer aldıklarını anlattı. Bu yıl sektördeki gelişmeler ışığında yüzde 25 büyüme hedeflediklerini ifade eden Matlı şunları kaydetti: “Günde 6 milyon yumurta üretirsek Türkiye yumurta pazarından yüzde 11 pay almış oluruz. Hedefimiz en az yüzde 10 pay almak. Öte yandan damızlık civciv üretimine de girmeyi planlıyoruz. Böylece gıda grubu olarak entegre bir yapıya kavuşacağız.

DÜNYA GAZETESİ – 28 ŞUBAT 2014