Özer Matlı; Yumurtada Alternatif Ürünlerle Uzakdoğu Pazarına Girebiliriz.

Burdan Yumurta markasıyla ülkemizdeki yumurta sektörünün önemli üreticilerinden birisi olan Matlı A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, yumurta sektörünün 2014 yılını değerlendirdi. Matlı, 2014 yılında yumurta üretiminin 17,5 milyar adedi aştığını, 9 farklı kategoride ihracat gerçekleştiren sektörün miktar bazında ihracatının 282 bin 581 tondan 290 bin 585 tona yükseldiğini, ihracat tutarının ise 406 milyon 711 bin dolardan 404 milyon 94 dolara düştüğünü belirtti.

2014 yılında yumurta ihracatının miktar olarak yüzde 3 artmasına rağmen tutar bazında gerilediğini söyleyen Matlı, “2013 yılında 1 kg. yumurta 1.44 dolara ihraç edilirken 2014 yılında bu rakam 1.39 dolar olmuştur. Bir başka deyişle 2014 yılında yumurtayı geçen yıla oranla yüzde 3.5 daha ucuza satmış durumdayız. ” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 2014 yılındaki toplam yumurta ihracatının yüzde 81’ine karşılık gelen 326 milyon 664 bin dolarlık kısmı Irak’a gerçekleştirildi. Bu ihracatla ilgili görüşlerini açıklayan Özer Matlı, “Yumurta ihracatının yüzde 80 gibi çok yüksek bir oranının tek bir pazara yapılıyor olması, bir başka ifadeyle yumurta ihracatında alternatif yeni pazarlar oluşturulamaması, zaman zaman sıkıntılara sebep olabiliyor. Türkiye’nin yakın komşularında siyasi ve ekonomik bunalımlar ortaya çıktığında raf ömrü sınırlı olan yumurtada fiyat istikrarı sağlanamamaktadır. Bu anlamda yumurta ihracatımız farklı pazarlara yapılabiliyor olsaydı yumurta ihracatçıları Irak’taki gelişmelerden böylesine olumsuz etkilenmeyecekti” dedi.

Değerlendirmesinde, yumurtayla ilgili pastörize yumurta, yumurta tozu gibi alternatif ürünler üretme imkanının bulunduğunu belirten Matlı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Yumurta üreticileri pastörize ve yumurta tozu gibi alternatif ürünleri yapabildiği zaman, Uzakdoğu’da ciddi tüketimi olan ülkelere mal satılabilir. Özel sektör bu anlamda kendisini geliştirir ve Ekonomi Bakanlığı’ndan da yeni ürünler için uzak pazar desteği alınabilirse, hem yurt içi piyasa düzelir hem de yurt dışı piyasalarda Türkiye güçlü bir oyuncu olur” şeklinde konuştu.