Büyükbaş yem üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer aldıklarını belirten Matlı Gıda Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, bu yıl içinde devreye aldıkları Antep fabrikası ile üretim yaptıkları tesis sayısının altıya ulaştığını kaydetti. Denizli – Burdur hattı ile Erzurum tarafında birer fabrika kurmayı planladıklarını aktaran Matlı, bu konuda fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini, yatırımlarla ilgili bilgilerin önümüzdeki aylarda somutlaşacağını söyledi.
Karacabey’in yanı sıra Konya, Çorlu (Tekirdağ), Turgutlu (Manisa), Samsun ve Gaziantep tesislerinde Proyem markasıyla büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yemi üreten Matlı Gıda Grubu, Türkiye’nin bu alandaki önemli üreticileri arasında yer alıyor. Geçen yıl toplam 498 müyon lira olan grubun cirosu içinde yem üretimi 354 milyon TL üe ilk sırada yer aldı. 2013 verilerine göre İSO 500’de 248’inci sıradan 207’nci sıraya yükselen Matlı, bu yıl toplamda 600 müyon TL’lik ciro hedefliyor.
Büyükbaş yem üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer aldıklarını belirten Matlı Gıda Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, bu yıl içinde Antep fabrikasını devreye alarak üretim yaptıkları tesis sayısının altıya ulaştığını kaydetti. Denizli – Burdur hattı ile Erzurum tarafında birer fabrika kurmayı planladıklarını aktaran Matlı, bu konuda fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini, yatırımlarla ilgili bilgilerinse önümüzdeki aylarda somutlaşacağını söyledi. Antep fabrikasından yem ihracatı da hedeflediklerini anlatan Matlı, bu konuda yakın çevre ülkelerle temaslarının sürdüğünü aktardı. Kurulu kapasitelerinin 1.5 milyon ton/yıla yaklaştığını aktaran Matlı, bu yıl 800’e yakın çalışanla 600 bin tonluk üretim öngördüklerini kaydetti. Özer Matlı, grup bünyesinde SAP kurulması çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtirken, SAP’yi sektörde uygulayan ilk firma olduklarının altını çizdi. İSO 500’de 248’inci sıradan 207’ye yükseldiklerini hatırlatan Özer Matlı,’ Asıl büyümemiz bu yıl olacak. Toplam ciromuz geçen yıl 498 milyon TL’ydi. Bu yıl 600 milyon TL’nin altında olmayacak” dedi.
Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yemi üretiminde bu yıl 600 bin tonluk üretim rakamına ulaşacaklarını ifade eden Özer Matlı, geçen yıl 553 bin ton yem sattıklarını, 2015’te ise 1 milyon ton, 2020’de de 2 milyon ton yem üreterek ‘Türkiye’nin yemcisi’ olmayı hedeflediklerini dile getirdi. 30’dan fazla yem çeşidi ürettiklerini anlatan Matlı, şu bilgileri verdi: “Büyükbaş yemleri kendi içinde hayvan özelliklerine göre değişiyor. Yüksek verimli süt hayvanları için farklı, besi için ayrı, klasik yemler, .üst gruplar, çiftlik bazında ayrı çözümler var. Küçükbaş için de farklı bir beslenme yapısı söz konusu. Ancak en önemlisi ürün sattığımız yerlerdeki yerleşmiş olan yanlış kullanım alışkanlıklarını değiştirebilmek. Bu çerçevede Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu’da eğitimler veriyoruz. İnsanlara beslemeyi öğretemedikten sonra satmanın bir anlamı olmuyor. Batıdaki şehirlerde ise daha oturmuş bir yapılaşma var. Orada da faaliyetlerimiz yem üretiminde inovasyona katkılar şeklinde devam ediyor.”
Besleme alışkanlıklarını değiştiriyor
Bünyelerindeki Ömer Matlı Eğitim Akademisi kapsamında bölgelerde eğitimler verdiklerini, köy kadınları da dahil her kesime bilgilendirici seminerler düzenlediklerini vurgulayan Özer Matlı, sürecin Ar-Ge biriminde görev yapan üst düzey teknik danışman ekip tarafından yürütüldüğünü bildirdi. Anadolu’da hayvan besleme alışkanlıklarının değişmesine katkıda bulunduklarına dikkat çeken Matlı; “Büyük çiftliklerle ilgili yatırım konusunda fizibilite raporu sunma, modelleme, besleme konusunda çalışmalar yapılıyor. Ekibimiz yurtdışındaki üniversitelerle olan diyalogları da geliştiriyor. Oradaki bilgileri Türkiye’ye aktarıyorlar. İç Anadolu Bölgesi şimdi hayvancılıkta gelişmeye başladı. Özellikle toz yem tüketilen bölgelerde besleme alışkanlıklarının değişmesine katkıda bulunuyoruz. O bölgelerde markalaşmamız devam ediyor” diye konuştu.
Matlı Gıda Grubu’nun Ar-Ge’ye büyük önem verdiğine dikkat çeken Matlı, bu amaçla Uludağ Üniversite ile imzalanan protokol çerçevesinde üniversitenin Veteriner Fakültesi’nin desteği ile Ar-Ge faaliyetlerini sürdürdüklerini açıkladı. Bu faaliyetler, grubun kurucusunun adını taşıyan Ömer Matlı Akademi’de ve ona bağlı Hayvansal Üretim Eğitim ve Araştırma Merkezi üe Eğitim Çiftliğinde yürütüldüğünü aktaran Matlı, “Bu merkezde geliştirilen daha verimli, daha yüksek enerjili, daha iyi besleyen ve daha çok süt verimi sağlayan sığır yemleri önce eğitim çiftliğindeki hayvanlar üzerinde denenerek yetiştiricinin kullanımına sunuluyor. Matlı Gıda Grubu ayrıca Ömer matlı Akademi tarafından desteklenen vewww.hayvancilikakademisi.com adresinde yayın hayatına başlayan ‘Hayvancılık Akademisi’ ile de sektörle ilgili güncel gelişmeleri paylaşarak, yetiştiricilere bilgi desteği sağlıyor” dedi.
“Sektör büyüyor, tarım politikaları büyümüyor”
“Seçim, kuraklık ve hayvancılıkla ilgili belirsizlikler işlerimizi etkiliyor. Bu çözüldüğünde büyümemiz daha hızlı olacak” diyen Matlı, sektör olarak hükümetten, siyasi istikrar ve tarım politikaları noktasında daha net bilgi istediklerine işaret etti. Özer Matlı, şunları söyledi: “Türkiye’deki tarım ve hayvancılığın sıkıntısı hangi bakanlığa bağlı olduğunun belli olmamasıdır. Normalde Tarım Bakanlığı’na bağlıyız ama sanayi tipi üretim kapasitelerinde Sanayi Bakanlığı’ndan belge alıyoruz. Tarım Bakanlığında Ar-Ge çalışmaları için bir birim ve kaynak yok. Oysa desteklemeler, Tübitak projeleri Sanayi Bakanlığı tarafından veriliyor.”
DÜNYA GAZETESİ – 23 TEMMUZ 2014