Yumurta Tozuna Teşvik İstediler

Irak ihracatında yara alan yumurtacılar pazar çeşitliliğine yöneldi. S.Arabistan, Dubai ve Afrika pazarına girmek isteyen yumurtacılar teşvik istiyor.

IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak’ta yarattığı çatışma ortamı nedeniyle Türkiye’nin yumurta ihracatı büyük darbe aldı. Kuzey Irak’a ihracat, fiyat düşüşüne rağmen sürerken, güneye yapılan gönderimler ise durma noktasına geldi. Geçtiğimiz hafta güneye yapılan ihracatta yüzde 50 oranında düşüş gözlemlenirken, geçen hafta başı itibari ile yüzde 80’e çıkan bir düzelme yaşandı. Bu yükselişi Irak’a alternatif yollardan girerek sağlayan yumurta üreticileri, yaralarım farklı pazarlara açılarak sarmayı planlıyor. Bu gelişme için Suudi Arabistan, Dubai ve Afrika pazarlarım zorlayacak olan üreticiler, devletten, navlun süresini uzun tutulabilmesi için ‘yumurta tozu’ kullanımına teşvik verilmesini istiyor.

Bursa Ticaret Borsası Başkam ve Matlı AŞ Yönetim Kurulu Başkam Özer Matlı, “İki hafta önce sıfıra inen ihracat, önceki hafta yüzde 50 seviyesine çıktı. Geçen hafta da yüzde 80 seviyesine yükselerek, olaylar olmadan önceki durumuna ulaştı. Bu süreçte Irak pazarına, İran ve Süleymaniye kapısı üzerinden alternatif yollarla giriş sağlandı. Kuzey Irak’ta ihracat zaten devam ediyordu, bu sayede güney bölgesine de ihracat normal seyrine yaklaştı” dedi. Öte yandan, Irak yumurta alıcısının, geleceğim öngörememesi nedeniyle termin süresi az olan pazarlara geçiş yapacağını ileri süren Matlı, bu sayede Irak’ın Ukrayna alımlarım durdurup daha fazla Türkiye pazarına yönelebileceğim de açıkladı. Matlı, “Bir miktar yumurta Ukrayna’dan da gidiyor. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle insanlar daha yakın pazarlardan ürün teminine başlayacak. Ukrayna’nın temin süresi daha uzun olduğundan, bu payın da Türkiye’ye gelmesi söz konusu olabilir. Böylece ihracatımız biraz daha artıya geçebilir. Ayrıca, navlun desteğinin sağlanmasıyla Suudi Arabistan, Dubai, Afrika pazarlarına da açılmak gerekiyor. Sektör yaralarım bu pazarlarla sarabilir” diye konuştu. İhracat açılmaya başlasa da fiyat düşüşleri nedeniyle ekonomik anlamda sıkıntının devam edeceğini belirten Matlı, yumurta ihraç fiyatlarındaki düşüşün iç pazardaki fiyatları da aşağıya çekeceğini vurguladı.