Ömer Matlı Akademi Süt Sığırcılığı Sempozyumu Lüleburgaz da Yapıldı

Türkiye’nin en büyük yem üreticilerinden Matlı Grubu bünyesindeki Ömer Matlı Akademi, dördüncü süt sığırcılığı sempozyumunu Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde gerçekleştirdi. Başta Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) üyesi büyük çiftlik sahipleri ile Lüleburgaz ve çevresindeki yetiştiricilerin katıldığı sempozyumda konuşan Ulusal Süt Konseyi Başkan Vekili ve Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Muhittin Özder, konseyin belirlediği çiğ süt ortalama maliyetinin 1,1 TL/lt olduğunu açıkladı. TÜSEDAD Başkanı Adnan Yıldız da bu maliyeti memnuniyet verici bulduklarını belirterek, TÜSEDAD üyesi büyük çiftlik sahipleri ile Türkiye Süt Üreticileri Birliği üyesi küçük ölçekli süt üreticilerinin süt sanayicisine karşı dayanışma içinde olmaları gerektiğini vurguladı. Yıldız, büyük çiftlik sahiplerine Türkiye Süt Üreticileri Birliği’ne üye olmaları çağrısında bulundu.

“Hedefimiz Türkiye’nin yemcisi olmak”

Sempozyumun açılışında konuşan Matlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, halen dört fabrikada yılda 920 bin ton yem üretim kapasitesine sahip olduklarını belirterek, deneme üretimine başlayan Samsun fabrikası ile yılın son çeyreğinde faaliyete geçecek Gaziantep fabrikası ile kapasitenin 1 milyon 320 bin tona çıkacağını açıkladı. Bu iki yeni fabrika ile Matlı’nın Türkiye’nin altı bölgesinde aynı anda faaliyet gösterir ve ürettiği yemleri pazarlar hale geleceğini ifade eden Özer Matlı, “2012 yılında 508 bin ton yem üreten, kendi yumurta üretimi için kullandığı 45 bin ton kanatlı yemi ayrıldığında yine 2012 yılında 463 bin ton yem satan Matlı Gıda Grubu’nun hedefi, 2015’te 1 milyon ton, 2020’de de 2 milyon ton yem üreterek Türkiye’nin yemcisi olmak” dedi.

Yem üretiminin yanı sıra daha verimli, daha ekonomik ve daha karlı hayvancılık yapmanın bilimsel koşullarını araştırmaya da çaba gösterdiklerini belirten Özer Matlı, babalarının adını taşıyan Ömer Matlı Akademi’yi bu amaçla kurduklarını ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile işbirliği içinde olduklarını söyledi. Bu amaçla oluşturulan ar-ge merkezi ve örnek çiftlikte üretilen bilgiyi sempozyumlar aracılığıyla yetiştiriciye aktardıklarını belirten Matlı, “Daha önce iki kez Konya’da ve bir kez de Çorum’da gerçekleştirdiğimiz sempozyumları, yetiştiricilerimizden gelecek talepler doğrultusunda sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Sütte taban fiyat istiyoruz”

Sempozyumun açılışında konuşan TÜSEDAD Başkanı Adnan Yıldız ise süte bir taban fiyat oluşmasını istediklerini ifade etti. Bu amaçla Türkiye Süt Üreticileri Birliği ile beraber çalıştıklarını açıklayan Yıldız, bu dönemde taban fiyatın 1,1 TL/lt olmasını arzu ettiklerini, sempozyuma katılan Ulusal Süt Konseyi Başkan Vekili Prof. Muhittin Özder’in de bu yönde bir açıklama yapmasını umduklarını söyledi.

Adnan Yıldız, TÜSEDAD üyesi büyük çiftlik sahipleri ile Türkiye Süt Üreticileri Birliği üyesi küçük ölçekli süt üreticilerinin süt sanayicisine karşı dayanışma içinde olmaları gerektiğini de vurgulayarak, büyük çiftlik sahiplerine Türkiye Süt Üreticileri Birliği’ne üye olmaları çağrısında bulundu.

Çiğ sütün maliyeti 1,1 TL

Yıldız’dan sonra söz alan Ulusal Süt Konseyi Başkan Vekili ve Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Muhittin Özder, Ulusal Süt Konseyi’nin başlıca görevinin süt maliyetlerini belirlemek olduğunu hatırlatarak, “Bu döneme ilişkin çalışmamız dün itibariyle sona erdi, sonuçları bu sempozyuma getirdim. Hesaplamalarımıza göre Türkiye’de bir litre çiğ sütün ortalama maliyeti 1,1 TL’dir” dedi. Preof. Özder’in açıkladığı bu maliyet, süt üreticisi tarafından “taban fiyat” olarak algılanıyor.

Çin, sütü kaşfetti

Konuşmasında Türkiye’de ve dünyada süt sektöründeki gelişmeler hakkında da bilgiler veren Prof. Özder, şunları söyledi:

“Dünya süt üretiminde ciddi artış var. 2011’deki 749 milyon tonluk üretim, 2012’de 765 milyon ton olarak gerçekleşti. Artışın kaynağı Asya, özellikle de Çin. İnsanın zihinsel gelişimi için hayvansal protein tüketmesi çok gerekli. Hayvansal proteinin en ucuz kaynağı ise süt ve süt ürünleri. Çin bunu fark etti ve süt üretmeye başladı.”

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. İsmet Türkmen’e,

Karacabey’den Feyz Hayvancılık’ın sahibi Sencer Solakoğlu’na ve

Lüleburgaz’dan Eray Gıda Süt Ürünleri’nin yönetim kurulu üyesi Atilla Celep’e

 

GÖRÜNÜM GAZETESİ – 10 MAYIS 2013