Matlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı:
“Önceki yılların yüksek büyümesinin yol açtığı bir durgunluk yaşıyoruz”
Gıda ve tarımda yaşanan durgunluğun aslında 2012’de başladığını, içerdeki yüksek kapasite kullanımının ihracata dönüşmemesi ve emlak ta borçlanan tüketicinin masraflarını kısmasıyla derinleştiğini ifade eden Özer Matlı, yılın ikinci yarısında Ramazan ve okulların açılmasıyla bir miktar canlanma beklendiğini söyledi.
Matlı Grubu, Türkiye’nin en büyük hayvan yemi üreticilerinden. Grup, Burdan Yumurta markası ile de yine Türkiye’nin ilk üç yumurta üreticisinden biri. Yem ve yumurta dışında tam yağlı soya üretimi, mısır kurutma, yem hammaddesi ticareti ve meyve üretimi alanlarında da faaliyet gösteren grubun ana şirketi Matlı A.Ş., İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl gerçekleştirilen “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasında, üretimden satışlar tutarına göre yapılan sıralamada 2012 yılı verilerine göre, 338 milyon 388 bin liralık net üretimden satış ile 248’inci sırada yer alıyor.
Matlı Gıda Grubu bugün Karacabey’in yanı sıra Konya, Çorlu (Tekirdağ), Turgutlu (Manisa) ve Samsun tesislerinde büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yemi üretiyor. Grup 2013 yılı itibariyle beş fabrikasında yılda toplam 1 milyon 120 bin ton yem üretim kapasitesine sahip. 2014 yılının ilk yarısında Gaziantep yem fabrikası faaliyete geçtikten sonra grubun yıllık yem üretim kapasitesi altı fabrikada toplam 1 milyon 320 bin tona çıkacak.
Matlı Grubu’nun Karacabey-Bursa’daki yumurta üretim tesislerinde 12 kümeste günde 1 milyon 350 bin adet, yılda yaklaşık 500 milyon adet yumurta üretiliyor. 2013 yılı sonuna kadar iki kümes daha eklenecek olan tesisler böylelikle günlük 2 milyon adet yumurta üretim kapasitesine ulaşacak. Nihai hedef ise 2015’de yılda 1 milyar adet, 2020’de de yılda 2 milyar adet yumurta üretmek.
Gıda ve tarımda ilk 6 ay durgun geçti
Matlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, aynı zamanda Bursa Ticaret Borsası Başkanı. Dolayısıyla her iki şapkasıyla da gıda, tarım ve tarımsal sanayideki gelişmelere hakim. Gıda ve tarım sektörlerinde, 2013 yılının ilk altı ayında ciddi bir durgunluk yaşandığını belirten Özer Matlı’nın değerlendirmesi şöyle:
“Durgunluk esasen Ekim 2012’de başlamıştı, 2013’ün ilk altı ayında da devam etti. Durgunluğu tetikleyen faktörler, dünyadaki genel durgunluk, ABD ve AB ekonomisindeki yavaşlama ile birlikte bölgemizdeki çalkantılar, Yunanistan, Irak, Suriye, İran ve Ermenistan’daki siyasi ve ekonomik krizler nedeniyle bu ülkelere ihracatımızdaki gerileme oldu. Tarımsal sanayide yüksek kapasite kullanımı, ciddi bir üretim fazlası yaratmıştı. Ama bu üretim fazlası yukarıda saydığım sebeplerden ötürü arzu edilen oranda ihracata dönüşemedi. İç piyasada da tüketici frene bastı. Önceki yılların yüksek ekonomik büyümesine güvenerek özellikle emlakta borçlanan tüketici, bu borcun bütçesinde yarattığı riski yönetebilmek için harcamasını kıstı. Bu iki gelişme tarım ve gıda sektörlerindeki yüksek kapasite kullanımı ve artan sınai üretim karşısında fiyatları geriletti, karlılık azaldı ve tarım-gıda sektörü de böylelikle bir durgunluk içine girmiş oldu.”
2013 büyümesi yüzde 3-4 olur
Türkiye’nin 2013’ün ilk altı ayında, esasen önceki yılların yüksek büyümesinin yol açtığı bir yavaşlama yaşadığını savunan Özer Matlı, yılın ikinci altı ayında, Ramazan ayının ve Eylül’de okulların açılacak olmasının etkisiyle gıda ve tarım sektörlerinin bir miktar canlanacağını söyledi. Türkiye ekonomisinin de yıl sonunda yüzde 3, maksimum yüzde 4 büyüyeceği tahmininde bulunan Özer Matlı, “Yılın ikinci yarısında AB’nin de ABD’nin de bu durgunluğu sürdürme şansı yok. Oralardaki canlanma bize de yansıyacaktır. Ekonomideki bu genel durgunluk tablosuna bakarak enseyi karartmamak lazım. Bizi kurtaracak olan gevşemeden çalışmaktır. Böylelikle ikinci altı ayda, ilk altı ayda kaybettiklerimizi yerine koyabiliriz” dedi.