Hakkımızda

Matlı Şirketler Grubu’nun yarım asrı aşkın bir süredir devam eden tarım ve hayvancılık alanındaki tutkusu, Ömer Matlı’nın 1965 yılında Bursa’nın Karacabey ilçesinde soğan ticareti yaparak iş hayatına atılmasıyla başlıyor. 1970’lerin başında hayvan ticaretine ve buna paralel olarak mandıracılığa geçen Ömer Matlı, bu işlerde elde ettiği başarıların getirdiği ticari itibarı ve birikmiş sermayesi ile birlikte çeltik işine girdi ve 1982 yılında kurduğu çeltik fabrikasıyla sanayiciliğe adım attı. 1986 yılında hayvan yemi üretmeye karar verdi. Bu yatırım kararı sonrasında, 1988 yılında, Karacabey’deki fabrikada saatte 10 ton süt ve besi sığırı yemi üretilmeye başlandı. Bu fabrikaya ek olarak 1992 yılında bölgenin ilk modern mısır kurutma tesisi eklendi. 1995 yılında Ömer Matlı’nın vefatı ile bayrağı devralan Özer ve Önder Matlı, şirketin yatırım faaliyetlerine hız kesmeden devam etti.

Bugün, yem üretiminde Türkiye’de birinci sırada olan, yumurta üretiminde ise Karacabey’deki ve Akhisar’daki tesislerinde toplamda günlük 5,5 milyon adet üretim kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük yumurta üreticisi olan Matlı, 2010 yılından beri perakende sektöründe yer alıyor. 2022 yılında gruba kattığı ve günlük 1.500 ton çiğ süt işleme kapasitesiyle Türkiye’nin ilk 5 üretim tesisinden biri olan Susurluk’taki Yörsan tesislerinde ürettiği süt ve süt ürünleriyle perakende sektöründeki büyümesini sürdürüyor.

2023 yılında Keskinoğlu’nun da gruba katılmasıyla beyaz et sektörüne de giriş yapan Matlı, Türkiye’nin ilk ve en büyük tam entegre tavukçuluk tesislerinden biri olan Keskinoğlu’nun Akhisar’daki tesislerinde ürettiği piliç eti, sofralık yumurta, pastörize yumurta, viyol ve ileri işlenmiş ürünleri dünyanın dört bir yanına ulaştırıyor.

Günlük 400 bin adet piliç eti işleme kapasitesine sahip Keskinoğlu, yılda 95 milyon adet etlik piliç üretiyor, 2,5 milyon adet yarka yetiştiriyor. İleri işlem tesisinde yıllık 30 bin ton üretim kapasitesine sahip Keskinoğlu, ayrıca pastörize olarak tam otomatik makinelerde işlediği yumurtaları isteğe göre ak, sarı ve bütün olmak üzere piyasaya sunuyor.

Matlı, bünyesindeki şirketlerde ürettiği besin değeri yüksek süt, yumurta ve piliç eti ürünleriyle protein ihtiyacının karşılanmasında tüketicilerin birinci tercihi olmayı hedefliyor.

9 sektörde 27 şirketi, 11 markası, 2 Ar-Ge Merkezi, 10 binden fazla tedarikçisi, 5 bin çalışanı ve 81 ilde 1000’e yakın bayisiyle ülkemizin 7 bölgesinde faaliyetlerini sürdüren Matlı; Proyem ile İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 156. sırada, Keskinoğlu ile ise 207. sırada yer alıyor. 

Matlı, yem tarafındaki son yatırımını Diyarbakır’a yaparak Türkiye’nin en büyük yem üretim tesisini kurdu. 80.000 m² açık alan üzerinde, 42.000 m² kapalı alanda faaliyete geçirdiği Diyarbakır tesisiyle yıllık 2.700.000 ton olan yem üretim kapasitesini, yıllık 3 milyon tona çıkaran  Matlı, bölgede 1.000 kişilik bir istihdam sağlamayı hedefliyor.

Matlı, üretim tesislerinde kurulu güneş enerji sistemleri (GES) sayesinde, yılda 25 milyon  kWh seviyelerinde enerji üretiyor. Bazı tesislerde tüm elektrik ihtiyacını temiz enerjiden karşılayan Matlı, tüm tesislerinde kurulu santrallerden toplam elektrik tüketiminin %15’ini yenilenebilir enerji ile kendi üretiyor.

2020 yılından beri 20 MW’lık çatı üzeri GES’leri tesislerinde devreye alan Matlı, arazi GES’i ve depolamalı rüzgâr enerji santralleri (RES) yatırımlarıyla da temiz enerji üretimi için kapasitesini arttırıyor. İki sene içerisinde toplamda 250 MW kurulu güç yatırımı planlıyor.

Grup içinde yer alan Matlı Lidaş, sahip olduğu 404 bin ton onaylı depolama kapasitesiyle  Türkiye’nin en büyük üçüncü lisanslı depolama kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. Bursa- Karacabey’de 40 bin ton, Konya-Selçuklu’da 60 bin ton, Gaziantep-Şehitkamil’de 22 bin ton, Tekirdağ-Çorlu’da 28 bin ton, Manisa-Turgutlu’da 14 bin ton ve Ankara-Polatlı’da 40 bin ton kapasiteyle Türkiye’nin 6 ilinde lisanslı depolama yapıyor. Çiftçinin üretmiş olduğu ürünlerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından saptanmasını sağlayan yapısı ile hizmet veren Matlı Lidaş, yeni tesis yatırımları ve şube açılışlarıyla büyümesini sürdürüyor.

Türkiye’nin en büyük besi işletmelerinden birini de bünyesinde barındıran Matlı, 50.000 büyükbaş hayvan kapasitesi olan Bandırma’daki besi çiftliğiyle birlikte İnegöl’deki 1.800 büyükbaş hayvan kapasiteli Ömer Matlı Süt Çiftliği’nde kaliteli süt ve süt ürünleri için bilinçli hayvancılık uygulamaları yapıyor.

Hastalıktan Ari İşletmeler Belgesi ve“Avrupa Birliği (AB) Standartlarında Süt Üreten Çiftlik Sertifikası”na sahip olan Ömer Matlı Süt Çiftliği’nde Avrupa Birliği ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatı yapmayı planlıyor. Süt üretimiyle birlikte çiftlikte, dünya standartları üzerinde damızlık hayvan yetiştiriciliği de yapılıyor. Yetiştiriciler için gebe düve ve boş düve hayvan ticareti olanakları sunuluyor.

Matlı, 2006 yılından beri Ömer Matlı Akademi bünyesinde verimli süt üretimi için hayvan bakımı, beslemesi ve sağlığı alanlarında araştırma ve eğitim faaliyetlerini yürütüyor. 2023 yılı itibarıyla Yörsan ve Keskinoğlu tesislerinde kurduğu Ar-Ge merkezlerinde yeni ürün geliştirme çalışmaları yapıyor.

Matlı, iyi tarım uygulamaları ile çevreye ve doğal kaynaklara saygı duyan, sürdürülebilir bir tarım modelini benimsiyor ve bu model ile üretim yaparken ürün izlenebilirliğini de sağlıyor. İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde 1.380 dekar arazi üzerinde Tarım Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları’na (İTU) tabi olarak üzüm, erik, kiraz ve zeytin üretiyor. 2022 yılında satın aldığı Karacabey’deki sebze kurutma tesislerini 2024 yılında aktif hale getirerek kurutulmuş meyve-sebze ve baharat üretimi ile yeni bir sektöre adım atmayı ve böylece tarımsal üretim yapan üreticilerin ürünlerini katma değerli hâle getirmeyi hedefliyor.

Matlı, toprağın verimini arttıran ve hayvancılığı destekleyen ürünler de imal ederek satışını gerçekleştiriyor. Zamanında ve standart yem ham maddesi temini için yurt içi ve yurt dışı ticari operasyonları yürütüyor; yetiştiricilerin gübre ve tamamlayıcı yem taleplerini karşılıyor. Catido ve Dogido markalarıyla evcil hayvanlar için üreticiden direkt temin ettiği ve kalitesinden emin olduğu ham maddeden kedi-köpek mamaları üretiyor.

Matlı, iş ortaklarına zamanında ve kaliteli ürün sevkiyatı yapmak için lojistik ve soğuk hava depoculuğu alanlarında yaptığı yatırımlara ek olarak Konya’daki akaryakıt tesisiyle üreticilerin ve tedarikçilerin maliyetlerini düşürecek operasyonları da yönetiyor.

Matlı, İzmir’in Aliağa ilçesinde Türkiye’nin 368. organize sanayi bölgesi olarak resmi kuruluşunu tamamladığı özel statüdeki Türkiye’nin ikinci organize sanayi bölgesi olan “İzmir Aliağa Bağyurdu OSB” ile girişimciler için yatırım olanakları sunuyor.

Matlı, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği önemsiyor ve bu alandaki faaliyetlerine ticari hayatına başladığı günden beri aralıksız olarak devam ediyor.

Matlı’nın eğitimi desteklemek amacıyla Karacabey’de yaptırdığı iki okul bulunuyor. Bugüne kadar yüzlerce öğrenciyi mezun eden Ömer Matlı İlköğretim Okulu ve Ulviye Matlı Fen Lisesi’nde nitelikli eğitim ve öğretime devam ediliyor.

Tarım ve hayvancılık alanında 60 yıla yakın bir süredir faaliyet gösteren Matlı, kadınların daha fazla ekonomik hayata katılmaları ve girişimlerinde başarılı olmalarını desteklemek amacıyla 2022 yılında başlattığı “Kadın Üreticiler İle Omuz Omuza” projesine devam ediyor. Sütün kaynağında kalitenin ve verimin sağlanması için tecrübelerini kadın üreticilerle paylaşan Matlı, verdiği makine-teçhizat destekleri ve eğitimlerle kadın girişimcileri destekliyor. Grup bünyesinde Yörsan markası çatısı altında yürütülen proje, 2024 yılında “Kadın Dostu Markalar Farkındalık Ödülü”ne layık görüldü ve Türkiye’nin önde kuruluşlarının değerlendirildiği bir seçim sürecinden sonra kıymetli bir ödülle taçlandı.

Tarım ve hayvan yetiştiriciliği alanında daha bilinçli bir neslin inşasına destek olacak bir diğer proje de “Hamidiye Ziraat Mektebi” adıyla 21 Mart 1891 tarihinde açılmış olan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile sürdürülüyor. Protokol kapsamında; öğrencilere staj, burs, teknik gezi, eğitim ve istihdam imkânı sağlanıyor.