Matlı Lisanslı Depoculukta Yüzde 100 Büyüme Öngörüyor

Lisanslı depoculukta büyüyen Matlı, bu yıl sonunda Türkiye genelinde altı tesiste 172 bin ton depolama kapasitesine sahip olacak. Bu alanda yüzde 100 büyüme öngören Matlı, sürdüreceği depolama yatırımlarıyla 2020’de 300 bin ton depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Grup cirosu 1 milyar 850 milyon lira olan Matlı, yem alanındaki tesis ve kapasite yatırımlarını da sürdürüyor. 
Matlı Yönetim Kurulu Başkanı ÖZER MATLI: “Türkiye büyükbaş yem pazarı 13.5 milyon ton. Toplamda ise 27 milyon tonluk bir pazar var. Pazarın talebini karşılamak üzere fabrika yatırımlarımıza devam edeceğiz. Öte yandan ürün iyileştirmeler ve yem çeşitlendirme çalışmaları da devam ediyor. Ürün ihtisas ve lisanslı depoculukla ilgili kapasite artırımı yapıyoruz. Tarım ve hayvancılık sektörünün desteklenmesi ve sürdürülebilir olması için üreticilerin ödeme koşullarına göre bankalarla birlikte farklı ödeme modelleri geliştiriyoruz. Bu yapının oturması halinde bayilerimiz ileride bir agromarket yapısına dönüşecek.” 
Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı yem üretimiyle Türkiye pazarında kayda değer bir büyüklüğe sahip olan Matlı, yeni yem fabrikalarıyla büyümesini sürdürürken, lisanslı depoculukta da kapasitesini artırmaya yöneldi. Devam eden yatırımların tamamlanmasıyla yıl sonunda altı tesiste 172 bin ton lisanslı depolama kapasitesine ulaşacak olan Matlı, bu alanda yüzde 100 büyüme öngörüyor. Yeni yapılacak lisanslı depolarla birlikte kapasitenin 2020 yılında 300 bin tona ulaşması bekleniyor. Matlı halihazırda yedi yem fabrikasında üretim yapıyor.
Mevcut fabrikalarında revizyonlarla kapasite artışına giden Matlı. bir yandan da Türkiye’nin farklı illerinde yeni fabrikalar açmaya devam ediyor. Türkiye genelinde altı fabrikada büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı yem üretimi yapan Math’nın sekizinci fabrikası Polatlı’da yükseliyor. Firma ayrıca Bandırma’da da bir yem tesisi planlıyor. Yılda 1.5 milyon ton yem satışı yapan Math’nın grup cirosu 1 milyar 850 milyon lira. Matlı Gıda Grubu, yıl sonunda 2018’e göre yüzde 17 büyüme öngörüyor. 750 kişi istihdam eden Matlı. istanbul Sanayi Odası nın Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu 2018 listesinde 137’nci sırada yer alıyor. 

Yem fiyatlarını yüzde 3 ucuzlatacak
Matlı’nın gündemindeki önemli bir konu da üreticilerin maliyetlerini aşağıya çekerek, sektörün desteklenmesini sağlamak. Yemdeki markası Proyem olarak iş Bankası ve Ziraat Bankası ile iş birliğine giden Matlı, alternatif ödeme araçlarını kullanarak üreticilere avantaj sağlarken, yem satış fiyatlarında da yüzde 3 ucuzluk sağlayacak. Ayrıca ilgili bankalarla birlikte Hayvancılık Akademisi kapsamında Türkiye genelinde sektörün gelişimi için ortak seminerler ve üretici bilgilendirme çalışmaları yapılacak. Çiftçilerin ödeme koşullarına göre farklı ödeme modelleri geliştiren Matlı, ayrıca çiftlik yapılarına ve büyüklüklerine göre yem maliyetlerinde yüzde 10’a kadar ucuzlama sağlayacak. Bu yapı oturduktan sonra bayilerini bir Agromarket yapısına dönüştürmeyi hedefleyen Matlı, bayileri aracılığıyla üreticilere mazottan yeme kadar pek çok kalemde ürünü uygun ödeme koşullarında sunacak. ‘Burdan’ markasıyla yumurta üretimi de yapan Matlı Gıda Grubu, Türkiye’deki üreticiler arasında ilk üç firma arasında yer alıyor. 
Matlı Gıda Grubu: doğru yem kullanımı, uygun maliyet ve verimli hayvancılık gibi konularda yetiştiricileri bilinçlendirmek için de sosyal sorumluluk projelerini etkin bir şekilde sürdürüyor. Ömer Matlı Akademi’de geliştirdiği bilimsel yem üretimi ve kullanımı yöntemlerini sosyal sorumluluk projesi olan www. hayvancilikakademisi.com sitesinde 2013 yılından bu yana yetiştiricilerle paylaşan Matlı. 2006 yılında kurduğu Ar-Ge merkezinde de geliştirmelerini sürdürüyor.
Büyükbaş hayvan yemi üretimine başlama tarihi: 1988 İstihdam sayısı: 750 İSO 500 sıralaması: 137 2019 büyüme beklentisi: %17 Yıllık yem satışı: 1.5 milyon ton