Bir Başarı Hikayesi: Matlı Grubu

Bir başarı hikâyesi: Matlı Grubu Matlı Grubu, halen dört fabrikasında yılda 920 bin ton hayvan yemi üretme kapasitesine sahip. Samsun fabrikasında üretime başlayan, Gaziantep fabrikasını da devreye sokacak olan Matlı Grubu, yem üretim kapasitesi 1 milyon 320 bin tona çıkacak. 2020’de 2 milyon ton yem üretmeyi hedefleyen Matlı Grubu, 550 kişiye istihdam sağlarken 2 bin tedarikçi ile de ticaret yapıyor. Grubun yem bayilerinin sayısı ise 400.

     Matlı Grubu, “Türkiye’nin yemcisi” ?mH olma hedefine doğru hızla ilerliyor. Halen Karacabey (Bursa), Çorlu (Tekirdağ), Konya ve Turgutlu (Manisa)’daki dört fabrikasında yılda 920 bin ton hayvan yemi üretme kapasitesine sahip olan grup, deneme üretimine başladığı Samsun fabrikası ve yıl sonunda devreye sokacağı Gaziantep’teki fabrikası ile birlikte yıllık yem üretim kapasitesini 1 milyon 320 bin tona çıkaracak. 2012 yılında 508 bin ton yem üreten Matlı Grubunun bu alandaki hedefi ise 2015’te 1 milyon ton, 2020’de de 2 milyon ton yem üretmek. TARIMDA YARİM ASIR MatlıGrubunun kurucusu Ömer Matlı, iş hayatına 1965 yılında Bursa’nın Karacabey ilçesinde soğan ticareti yaparak başladı. 1970’lerin başında hayvan ticaretine ve buna paralel olarak mandıracılığa geçen Ömer Matlı, bu işlerde elde ettiği başanlann getirdiği ticari itiban ve birikmiş sermayesi ile birlikte çeltik işine girdi ve 1980 yılında kurduğu çeltik fabrikasıyla tüccarlıktan sanayiciliğe adım attı. Ömer Matlı, 1986 yılında hayvan yemiüretmeye karar verdi. Bu yatırım karan, 1988 yılında ilk büyükbaş hayvan yemi üretiminin gerçekleşmesi ile somutlaştı.

YILDA 1,5 MİLYON TON ÜRETİM KAPASİTESİ

Matlı Grubu, bugün Karacabey’in yanı sıra Çorlu (Tekirdağ), Konya ve Turgutlu (Manisa) tesislerinde büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yemiüretiyor. Grup 2012 yılı itibariyle dört fabrikasında yılda toplam 920 bin ton yem üretim kapasitesine sahip. Bu yılın ilk yansında deneme üretimine başlayan Samsun, ikinci yansında devreye girecek Gaziantep yem fabrikalan ile birlikte grubun yıllık yem üretim kapasitesi altı fabrikada toplam 1 milyon 320 bin tona çıkacak. 2013 itibariyle Türkiye’nin beş coğrafi bölgesinde (Güney Marmara, Trakya, Orta Anadolu, Ege, Karadeniz) aynı anda faaliyet gösterir hale gelecek.

YEMDE ÖZEL ÜRETİM

Matlı Grubu, yem sektöründe neredeyse kişiye özel üretim gerçekleştiriyor. Yetiştiricinin kaba yem kaynaklarına, yetiştiricinin hayvanı besleme alışkanlığı ve özelliğine ve bölgesel beslenme özelliklerine göre yem üretiliyor ki bu, sektöre Matlı Gnıbu’nun getirdiği bir yaklaşım. Yine süt ve döl verimini artıran özel yemler de sektöre Matlı Grubunun sunduğu ürünler. Matlı Grubu, Nisan 2010’dan bu yana, Karacabey’deki kendi modern kümeslerinde “Burdan Yumurta” markası ile yumurta üretimine de başladı. Yılda 500 milyon adet yumurta üreten Matlı, tavuklarını da yine kendi ürettiği yemlerle besliyor.

550 ÇALIŞAN 398 MİLYON TL CİRO .

2012 yılında 508 bin ton yem üreten Matlı Grubu, kendi yumurta üretimi için kullandığı 45 bin ton kanatlı yemi ayrıldığında yine 2012 yılında 463 bin ton yem sattı. Halen yem üretimi, yumurta üretimi, tam yağlı soya üretimi, mısır kurutma ve hammadde ticareti alanlannda faaliyet gösterenMatlı Grubunun cirosu 398 milyon TL. Ciroda yem 300 milyon TL ile ilk sırayı alırken onu 50 milyon TL ile yumurta, 48 milyon TL ile de hammadde ticareti ve tarımsal üretim izledi. 2 bin tedarikçi ile ticaret yapan şirkette 550 kişi istihdam ediliyor. Grubun yem bayilerinin sayısı ise 400.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 276. SANAYİ KURULUSU

Matlı Grubunun ana şirketi Matlı A.Ş., İstanbul Sanayi Odası tarafından “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasında, üretimden satışlar tutarına göre yapılan sıralamada 2011 yılı verilerine göre, 283 milyon 563 bin liralık net üretimden satış ile 276’ncı sırada yer aldı. Şirket listeye giren 33 Bursa şirketi arasında da 13’üncü sırada bulunuyor. Matlı Gnıbu’nun kurucusu Ömer Matlı, istikrarlı büyümenin devam edecegini belirterek, İSO tarafından belirlenen Türkiye’nin 500 büyüksanayi kurulusu araştırmasında 276. sırada yer aldıklarını kaydetti.

ZAMAN GAZETESİ – 27 HAZİRAN 2013