Antalya’da gerçekleşen Yumurta Zirvesin’de Türkiye’nin değişik yöresinden 400 civarında yumurta üreticisinin yanı sıra sektöre girdi sağlayan firma temsilcileri de yer aldı. Zirve’nin ilk günkü açılış konuşmacıları Yum-Bir Başkanı Derya Pala, AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, TBMM Tarım Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, TC. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen, Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir, Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği (VİSAT) Başkanı Burhan Hacı ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gölet oldu.
Zirve açılışında konuşma yapan YumBir Başkanı Derya Pala, kamu ve özel sektör temsilcilerinin, sivil toplum örgütlerinin ve üreticilerin Türkiye’de bir ilk olan yumurta Zirvesi’nde bir araya geldiğini görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. Birlik olarak kurumsal yapının güçlendirilmesi, yumurta hakkında kamuoyunda yanlış bilinenlerin düzeltilmesi, yumurta tüketiminin ve ihracatının artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Birkaç yıl öncesine kadar dünya yumurta üretiminde ağırlığın Avrupa’da olduğunu; ancak bugün yerini Asya’ya bıraktığını dile getiren Pala, Türkiye’nin üretimde 10. ihracatta ise 2. sıraya yükseldiğini_vurguladı.
Ak Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ise yumurta sektörünün son dönemde üretim ve ihracat rakamlarına bakıldığında önemli mesafe kaydettiğini dile getirerek, “Sektörün 2023 yılının hedeflerini şimdiden gerçekleştirmiş olduğunu görüyor ve bunun haklı gururunu yaşıyoruz” dedi. Stand açılış törenin den sonra AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ve protokol stand ziyaretin de bulundu.
Bursa Karacabey’de dünyanın en üst standartlarına sahip modern tesislerde üretim yapan Burdan Yumurta, Yumurta Üreticileri Birliği (Yum-Bir) tarafından 31 Ekim – 3 Kasım tarihlerinde Antalya’da düzenlenen ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden yaklaşık 400 üreticinin katıldığı Yumurta Zirvesi’ne damgasını vurdu. Türkiye’de Uluslararası Global Gıda Güvenliği Standardı olan British Retail Consortium (BRC) belgeli ilk ve tek tesis olan Burdan Yumurta’nın standı zirveye katılanların ilgi odağı oldu.
Zirve’yle ilgili değerlendirmelerde bulunan Matlı Gıda Grubu Pazarlama Direktörü Yasemin Eren, Matlı Grubu bünyesinde, Karacabey’in Canbazlar Köyü’nde faaliyet gösteren Burdan Yumurta’nın üst düzey üretim teknolojileri, biogüvenlik uygulamaları ve yoğun Ar ge faaliyetlerine dayalı yem kalitesinin bileşimiyle üretim yaptığını kaydetti.
Burdan Yumurta’da tamamen bitkisel yemlerle beslenen tavuklardan elde edilen yumurtaların tüketiciye ulaşana kadar 38 farklı noktada denetlendiğini belirten Eren, BRC belgesinin yanı sıra TSE ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan onaylı helal sertifikası almaya hak kazanan ilk ve tek yumurta tesisi olduklarını kaydetti.
Yumurtaların paketlendiği tesisin HACCP kriterlerine uygun olarak hijyenik şartlarda üretim yaptığını bildiren Eren, “Türkiye, yumurta üretiminde dünyada 10., ihracatta ise 2. sırada yer alıyor. Burdan Yumurta olarak, ülkemizin daha üst basamaklara çıkması için çalışıyoruz” diye konuştu.
BURSA HAYAT GAZETESİ – 13.11.2013