Matlı Gıda Grubu’nun kurucusu Ömer Matlı, iş hayatına 1965 yılında Bursa’nın Karacabey ilçesinde soğan ticareti yaparak başladı. 1970’lerin başında hayvan ticaretine ve buna paralel olarak mandıracılığa geçen Ömer Matlı, bu işlerde elde ettiği başarıların getirdiği ticari itibarı ve birikmiş sermayesi ile birlikte çeltik işine girdi ve 1980 yılında kurduğu çeltik fabrikasıyla tüccarlıktan sanayiciliğe adım attı. 

Ömer Matlı, 1986 yılında hayvan yemi üretmeye karar verdi. Bu yatırım kararı, 1988 yılında ilk büyükbaş hayvan yemi üretiminin gerçekleşmesi ile somutlaştı. Karacabey’deki fabrikada saatte 10 ton süt ve besi sığırı yemi üretiliyordu. Hedef kitle ise başlangıçta Karacabey, Mustafakemalpaşa, Bandırma ve çevresindeki süt ve besi sığırı yetiştiricileriydi. Bu ilk fabrikaya 1992 yılında bölgenin ilk modern mısır kurutma tesisi eklendi.

Matlı Gıda Grubu Nisan 2010’da ise yepyeni bir sektöre adım atarak yumurta üretimine başladı.  

Türkiye’nin en büyük 137. sanayi kuruluşu
Matlı Gıda Grubu halen yem üretimi, gıda üretimi, tam yağlı soya üretimi, mısır kurutma ve hammadde ticareti alanlarında faaliyet gösteriyor. Matlı Grubu’nun ana şirketi Proyem A.Ş., İSO’nun “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasında, 2018 yılı verilerine göre 137’inci sırada yer alıyor. 

Matlı Gıda Grubu’nda bordrolu ve taşeronlarla birlikte yaklaşık 1.000 kişi istihdam ediliyor. Türkiye’nin 81 ilinde 500’ün üzerinde bayi ağı olan şirket, öte yandan  yaklaşık 3 bin tedarikçi ile ticaret yapıyor. 

Türkiye’nin yemcisi
Matlı Gıda Grubu bugün Karacabey’in yanı sıra Konya, Çorlu (Tekirdağ), Turgutlu (Manisa), Samsun, Gaziantep ve Burdur tesislerinde büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yemi üretiyor. Grup’un yıllık yem üretim kapasitesi yedi fabrikada toplam 2 milyon 653 bin tona çıkmıştır. İnşaatı devam eden Polatlı fabrikası’nın Temmuz 2020 ‘de devreye alınması ile tonajını 2 milyon 880 bin ton’a ulaştıracaktır. Matlı Gıda Grubu yem sektöründe neredeyse kişiye özel üretim gerçekleştiriyor. Yetiştiricinin kaba yem kaynaklarına, yetiştiricinin hayvanı besleme alışkanlığı ve özelliğine ve bölgesel beslenme özelliklerine göre yem üretiliyor ki bu sektöre Matlı Gıda Grubu’nun getirdiği bir yaklaşım. Yine süt ve döl verimini artıran özel yemler de sektöre Matlı Gıda Grubu’nun sunduğu ürünler. 

Matlı Gıda Grubu 2014 itibariyle Türkiye’nin Altı coğrafi bölgesinde (Güney Marmara, Trakya, Orta Anadolu, Ege, Karadeniz, Güney Doğu Anadolu) aynı anda faaliyet gösterip ve ürettiği yemleri pazarlar hale gelmiştir.

2019 yılında 1 milyon 310 bin ton yem satan Matlı Gıda Grubu’nun hedefi, 2021’de de 1 milyon 500  bin ton yem üreterek “Türkiye’nin yemcisi” olmaya devam etmektir.  

Yumurtanın markası Burdan
Matlı Gıda Grubu Nisan 2010’dan bu yana “Burdan Yumurta” markası ile yumurta üretimine başladı. Grubun kurucusu Ömer Matlı’nın köyü Canbaz’da üst düzey üretim teknolojileri ve biyogüvenlik tedbirleri ile toplam 300 bin metrekare arazi üzerinde kurulan modern tesislerde, 785 bin adet civciv ve 2 milyon 150 bin adet tavuk kapasitesine sahiptir. Nihai hedef ise 2023’de de yılda 2 milyar adet yumurta üretmek. 

Burdan Yumurta ihracatta da önemli bir aktör. İran ve Türkmenistan pazarları ile başlayan ve 2019 yılında 1 milyon USD düzeyinde gerçekleşen Burdan Yumurta ihracatı, bugün İran, S. Arabistan, Umman, Makedonya, Gürcistan, Libya, Katar, Suriye ve Azerbaycan pazarları ile sürüyor.
 Burdan Yumurta tesislerinde yumurtalar üretimden pakete girinceye kadar 38 ayrı denetim noktasından geçiriliyor. Böylelikle Burdan Yumurta ambalajında tek bir kirli ya da büyüklük açısından birbirinden farklı yumurta bulunmuyor.

Burdan Yumurta tesisleri, Türkiye’nin ilk “global gıda güvenliği standardı” BRC (British Retail Consortium) belgesine sahip. Burdan Yumurtaların ayrıca TSE ve Diyanet’ten onaylı helal sertifikasına da bulunuyor.   

Agroglobal

2017 yılı itibari ile holding yapılanmasına adım atan Matlı Grubu, hammadde ticaret faaliyetlerini, Agroglobal Tarım Ürünleri Dış Ticaret A.Ş. çatısı altında toplamaya karar vermiştir. Ülkemizin gelişen yem sektörünün, artan ithal hammaddesi ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Agroglobal, mümkün olan en yüksek kalitedeki ürünleri, en uygun fiyat ve şartlar ile müşterilerine teslim etmeyi hedeflemektedir. Hububat, yem hammaddeleri, yağlı tohumlar alanlarında faaliyet gösterirken, vizyonunu ve misyonunu Matlı Grubu’nun uzun yıllara dayanan uluslararası ticaret birikimine, iş kültürüne ve değerlerine dayandırmaktadır. 
 2018 yılında Flake üretimine başlayan grup, Karacabey de kurulan Flake tesisi ile yılda 40.000 ton üretim gerçekleştirmektedir. Kaliteli hammaddeleri yetiştiricilerin hizmetini farklı şekillerde sunmaya devam etmektedir. 2019 yılında kedi köpek beslenmesinde Türkiye’nin yemcisi olarak biz de varız dedi. Grup Dogido pet food markası ile pazara giriş yaptı. Köpek mamasında; Dogido markası ile pazara girerken... Kedi mamasında da çalışmalarını yapmaya başlamıştır. Ulusal ve yerel zincir marketlerin markası, veteriner hekim klinikleri ve petshopları ile bayi satışı için konumlamalarını yapmıştır. Pörtföye yeni ürünler ilave ederek sektörde gelişmeyi hedefliyor.   

Matlı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk
MATLI Şirketler Grubu bünyesinde bulunan MATLI TARIM ÜRÜNLERİ LİSANSLI DEPOCULUK Anonim Şirketi 02.11.2016 Tarihinde lisanslı depoculuk faaliyetleri yürütmek amacıyla kuruldu. Dünya’da farklı bölgelerde uzun yıllardır uygulanmakta olan lisanslı depoculuk faaliyetinin Türkiye’de de yeni geliştirilen mevzuatla birlikte uygulanmaya başlamasının ardından bu alandaki hizmetlerini lisanslı depoculuk ölçeğinde de değerlendirmek amacıyla adım atan Matlı Şirketler Grubu Karacabey 90 bin ton, Konya 64 bin ton, Gaziantep 22 bin ton, Çorlu 28.400 ton, Turgutlu  35 bin ton kapasiteli 5 şubesi ve Polatlı da inşaatı devam eden 50 bin ton’luk ek yatırımları ile toplamda 289.400 ton ile büyümesine devam etmektedir.  

Üniversite ile ar-ge işbirliği
Matlı Gıda Grubu ar-ge’ye büyük önem veriyor. Bu amaçla Uludağ Üniversite ile imzalanan protokol çerçevesinde üniversitenin Veteriner Fakültesi’nin desteği ile ar-ge faaliyetleri sürdürüyor. Bu faaliyetler, grubun kurucusu Ömer Matlı’nın adını taşıyan Hayvansal Üretim Eğitim ve Araştırma Merkezinde yürütülüyor. Bu merkezde geliştirilen yemler ve yem katkı maddeleri hayvanların gelişimi, süt verimi, besi performansı, genel sağlık parametreleri değerlendirildikten sonra yetiştiricilerimizin kullanımına sunuluyor. Ayrıca merkezimizde hayvan besleme, sağım hijyeni, ayak-tırnak sağlığı, üreme – döl verimi gibi sürü yönetimi konularında yetiştiricilerimize eğitimler düzenlenmektedir. Eğitim Çiftliğinde Üniversitelerin Veteriner ve Ziraat Fakültelerinden mezun öğrenciler yüksek lisans ya da doktora tezlerinin deneysel bölümlerini yürütebiliyorlar. Eğitim çiftliğinde, 100 tane koyun ile 230’u sağmal olmak üzere 580 sığır bulunuyor. Süt sığırlarından günde ortalama 6 ton süt elde ediliyor. Eğitim çiftliğindeki süt sığırlarının günlük ortalama süt verimi 37 litre ki, bu yüksek verimde ar-ge merkezinde geliştirilen yemlerin doğrudan katkısı var.
Sitemizin işlemesini sağlamak için teknik çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi almak için Matlı Yem Sanayi ve Ticaret A.Ş. İnternet Sitesi Çerez Aydınlatma Metni’ni incelemenizi rica ederiz.