Türkiye’nin Yemcisi, Denizli Tarım Fuarı’nda

Orion Fuarcılık tarafından düzenlenen “AEGEANAGRI 2013 – 9. Ege Tarım Sera ve Hayvancılık Fuarı”, Denizli’de EGS Park Fuar Alanı’nda açıldı. 24 Şubat 2013 Pazar gününe kadar açık kalacak fuarda 347 firma ve marka temsil ediliyor.

Fuara katılan bu firma ve markalardan biri de “Türkiye’nin yemcisi” Matlı Gıda Grubu ile grubun markası “Proyem”. Fuarı gezmesi beklenen 130 bin ziyaretçi, Matlı Gıda Grubu’nun Proyem standını, fuar alanındaki ikinci holde  (HOL 2) ziyaret edebiliyor.

Yılda 1,5 milyon tona yaklaşan üretim kapasitesi

Matlı, tarımsal faaliyetini 1965 yılından bu yana sürdüren Bursa merkezli bir grup. 1988 yılından bu yana da büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yemi üreten Matlı Gıda Grubu’nun Karacabey (Bursa) Konya, Çorlu (Tekirdağ) ve Turgutlu’daki (Manisa) fabrikaları, yılda toplam 920 bin ton yem üretim kapasitesine sahip. 2013 yılının ilk yarısında Samsun, ikinci yarısında ise Gaziantep yem fabrikaları faaliyete geçtikten sonra grubun yıllık yem üretim kapasitesi altı fabrikada toplam 1 milyon 320 bin tona çıkacak.

Türkiye’nin en büyük 276. sanayi kuruluşu

Matlı Gıda Grubu İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl gerçekleştirilen “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasında, üretimden satışlar tutarına göre yapılan sıralamada 2011 yılı verilerine göre, 283 milyon 563 bin liralık net üretimden satış ile 276’ncı sırada yer aldı.

550 çalışan 398 milyon TL ciro

Matlı Gıda Grubu’nda 550 kişi istihdam ediliyor. Grubun yem bayilerinin sayısı ise 400. Öte yandan Matlı Gıda Grubu yaklaşık 2 bin tedarikçi ile ticaret yapıyor. Matlı Gıda Grubu 2012 yılında toplam 398 milyon TL ciro elde etti. Bu ciro, 2011 yılına göre yüzde 40 artışı ifade ediyor.

Hedef yılda 2 milyon ton yem üretmek

Matlı Gıda Grubu 2013 itibariyle Türkiye’nin beş coğrafi bölgesinde (Güney Marmara, Trakya, Orta Anadolu, Ege, Karadeniz) aynı anda faaliyet gösterir ve ürettiği yemleri pazarlar hale gelecek. 2012 yılında 508 bin ton yem üreten, Matlı Gıda Grubu’nun hedefi, 2015’te 1 milyon ton, 2020’de de 2 milyon ton yem üretmek.

Üniversite-sanayi işbirliği

Matlı Gıda Grubu ar-ge’ye büyük önem veriyor. Bu amaçla Uludağ Üniversite ile imzalanan protokol çerçevesinde üniversitenin Veteriner Fakültesi’nin desteği ile ar-ge faaliyetleri sürdürüyor. Bu faaliyetler, grubun kurucusunun adını taşıyan Ömer Matlı Akademi’de ve ona bağlı Hayvansal Üretim Eğitim ve Araştırma Merkezi ile Eğitim Çiftliği’nde yürütülüyor. Bu merkezde geliştirilen daha verimli, daha yüksek enerjili, daha iyi besleyen ve daha çok süt verimi sağlayan sığır yemleri önce eğitim çiftliğindeki hayvanlar üzerinde deneniyor, bilahare yetiştiricinin kullanımına sunuluyor.

Hayvancılık Akademisi

Matlı Gıda Grubu 2013 yılı başında önemli bir adım daha attı. Sanal dünyanın “Hayvancılık Akademisi”, www.hayvancilikakademisi.com adresinde yayın hayatına başladı. Hayvancılık Akademisi, bir sosyal sorumluluk projesi olarak, Matlı Gıda Grubu bünyesindeki Ömer Matlı Akademi tarafından destekleniyor. Türkiye’den ve Dünya’dan en son, en taze hayvancılık haberlerine yer verilen sitede konuyla ilgili alanındaki akademisyenlerin görüş ve yazıları yayınlanıyor, hayvan yetiştiricileri de en çok ihtiyaç duydukları bilgilere bu siteden kolaylıkla ulaşabiliyor.

YENİ GÜN İZMİR GAZETESİ – 22 ŞUBAT 2013