Matlı Yöneticileri, Karadeniz Tahıl Konferansı’nda

Konferans’da Dünya Tarım Sektörü Değerlendirildi…

Karacabey, Konya, Turgutlu ve Çorlu’daki tesisleriyle Türkiye’nin en büyük yem üreticilerinden biri olan Matlı Grubu, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, 53 ülkeden 600’e yakın delegenin katılımıyla gerçekleştirilen 8. Uluslararası Karadeniz Tahıl Konferansı’na katıldı.

İklim değişikliklerinin tarım sektörü üzerinde artan etkisi, sermaye piyasalarındaki son durum ve dünyada tarımın gelişmesi adına yapılabilecek çalışmalarla, 2011-2012 sezonunda tarım sektörünün geleceği üzerine tespitlerin yapıldığı Konferans’a, büyük tarım şirketleri, tüccarlar ve satıcılarla, tüm dünyadan sektör temsilcileri geniş katılım gösterdi.

Konferans’ta sunum yapan Amerikalı piyasa analisti Dan Basse, 2011 yılının sektör açısından yüksek belirsizlik içinde geçeceğini söyledi. Dünya’da tahıl ve yağlı tohum fiyatlarındaki artışın önümüzdeki süreçte de devam edeceği tahmininde bulunan Basse, 2011 yılında mahsullerden herhangi birinin hava koşullarından olumsuz etkilenmesi halinde, fiyatların patlayabileceğini dile getirerek, yeni mahsul buğday fiyatlarının ise 240-250 dolar seviyesinde olacağını tahmin etti.

Ayçiçeği Rekoltesi Artacak

Hızla değişen ve gelişen dünyada, kendi iş stratejilerini geliştirmeye çalışanlar için yeni pazar olanaklarının da değerlendirildiği Konferans’ta, dünya ayçiçeği rekoltesinde bu sezon 3 milyon ton artış beklendiği ifade edildi.

Konferans’a katılan Matlı Grubu temsilcilerinden Ticaret Müdürü Sezgin Tunçkol, ana konunun Karadeniz bölgesi tahıl durumu olduğunu söyledi. Ukrayna ve Rusya’da geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle başlayan tahıl ihracat yasakları ve kotalarının devam edeceğinin Konferans’ta vurgulandığını anımsatan Tunçkol, hükümetlerin bu konudaki politikalarını netleştiremediklerini, tahılda belirsizliğin devam edeceği görüşünün yaygın olarak hissedildiğini aktardı.

Matlı Grubu Dış Ticaret Yöneticisi Serkan Kayıkçı ise, biyoenerji amaçlı tahıl kullanımının artmasıyla birlikte, fiyatlarının yüksek seviyelerini korumaya devam edeceği düşüncesinin Konferans’ta öne çıktığını ifade etti. Kayıkçı, dünyada tahıl üretimi ve biyoenerji kullanımının artırılabilmesi için GDO kullanımının yaygınlaştırılmasının bir gereklilik olarak görüldüğünün Konferans’ta öne çıkan bir düşünce olduğunu dile getirdi.